Akut Bağırsak Enfeksiyonu
Yaz döneminde halk diliyle mide-bağırsak iltihabı dediğimiz akut gastroenteritlerde artış görürüz.
Hastalar tekrarlayan kusma, yoğun ishal, bazen ateş, karın ağrısı, iştahsızlık ve aşırı halsizlik şikayetleriyle bize başvurabilirler. Akut gastroenterit genellikle ağızdan alınan yeterince temizlenmeden tüketilen gıdalar, kirli su ve hasta kişi ile yakın temasla bulaşır. Özellikle yaz aylarında ısınan hava ve uygun ısıda saklanmayan gıdalar riski arttırmaktadır.
Kusma ve ishalin bağırsak iltihabı dışında başka hastalıkların da belirtisi olabileceği unutulmamalıdır.
Şu durumlarda mutlaka doktora başvurulması gerekir: Durdurulamayan yani 4-5 defa tekrarlayan kusmalar ile günde 8-10 defa çok sulu dışkılama durumlarında. Ayrıca baygınlık, uykuya meyil, düşmeyen ateş, aşırı huzursuzluk, ağız ve dilde kuruluk, yemek yiyememe, su içememe ve dışkıda kan görülmesi durumu da ciddiye alınıp hemen hastaneye başvurulması gereken durumlardır.
Bağırsak iltihabından korunmak için öncelikle el temizliğine dikkat edilmelidir. Özellikle alt değiştirdikten ve tuvaletten çıktıktan sonra sabunla eller iyice yıkanmalıdır. Bu alışkanlık çocuklara da kazandırılmalıdır. Kaynatılmış su veya hazır kapalı su kullanılmalıdır. Özellikle yaz seyahatlerinde tüketilen su kaynaklarına dikkat edilmelidir. Alınan sebze ve meyveler bol su ile yıkanmalı, hazırlanan besinler mümkünse tek öğünde bitirilmelidir. Özellikle dışarda uzun süre beklemiş gıdaları vermemek, besinleri buzdolabında ve kapalı kaplarda saklamak gerekmektedir. Biberon ve bardakları bulaşık halde uzun süre tutmamak, cam ürünleri tercih etmek, güvenilir yerlerden alışveriş yapmak ve açıkta satılan gıdaları almamak enfeksiyon sıklığını azaltmakadır.